floating buttonRemaja Islam. Allahuakbar!


Assalamualaikum w.b.t

Cerita tentang remaja nii, ika sendiri pon tengah usia remaja lah.... REMAJA?? Iya... Remaja ... Ada lagu tau tentang remaja nii , especially untuk kita REMAJA ISLAM ... Ok ,ok dengar tau ... Cehhh,cehhh .... =) 

Jangan ikuti gaya hidup jahiliyah,
Merosak raga jiwa serta agama,
Merosak pribadi keluarga negara,
Ayuh luruskan dengan Islam,
Citra remaja Islam agung nan mulia,
Kuat akidah patuh terapkan syariah,
Bersama berdakwah merindukan khilafah,
Ayuh bangkitlah Remaja Islam........ nanana ..... nanana ...Remaja Islam (^.^)


Hai... ika nak kongsikan tentang remaja nii ... Tempoh bermula umur baligh seseorang remaja daripada 13 - 25 tahun ... Haa,umur 25 tahun nii , umur yang paling ideal untuk berkahwin ... Nak tau tak,Nabi kita Nabi Muhammad s.a.w ,baginda berkahwin pada umur 25 tahun tau .... =) senyum je kan sebut tentang kahwin ... hihihi ,takpe-takpe ... fahammmm .... hihi

Sebagai remaja ,kita sendiri kena pandai jaga diri, akhlak kita mengikut 'Biah' nya...
Maksud 'Biah' tu ialah persekitaran ... Nak tau ,antara 4 serangan orang Yahudi ke atas remaja-remaja macam kita ialah melalui 4S :

4S = Song (nyanyian)
     = Sport (sukan)
     = Sex (seks)
     = Screen (Filem/television)

Remaja ... so, jangan bimbang,jangan gundah ...Kalau nak jauh daripada terlalai dengan dunia yang boleh memesongkan akidah kita ,kita kenalah jaga solat 5 waktu kita k.. sebab kalau kita tinggal ,seolah-olah kita macam nii :

Tinggal Subuh : 30 tahun dalam neraka
Tinggal Zohor : umpama membunuh 1000 orang Islam dalam masa yang sekejap
Tinggal Asar : umpama meruntuhkan Kaabah
Tinggal Maghrib : umpama berzina dengan bapa / ibu sendiri
Tinggal Isya' : Allah tak redho kita hidup di bumi nii,tak halalkan makan&minum ,tak halalkan rezeki kita ..Selain itu, kita jugak tak perlu risau ... Islam itu Indahkan =) 
Kita boleh berzikir ... Alunankan zikir-zikir ... Nak tau tak ,sebenarnya ZIKRULLAH nii adalah sebagai ubat penenang hati kita.... 

('orang-orang lelaki/perempuan yang rajin Berzikir,ALLAH berjanji menyediakan keampunan&pahala yang besar)

....... Kita kan remaja ISLAM ... sO,mestilah kena Bangkit ....... Jom sama-sama jaga diri kita,jaga agama kita .... semoga diri ika sendiri jadi orang yang sentiasa ingat Allah .... (^.^) 

ok, assalamualaikum

No comments: